Copypix, Beelden nodig? Trap niet in de val !

Portretrecht

Fotografen en persfotoagentschappen bieden, in het kader van hun activiteiten, duizenden foto's aan van publieke of privépersonen.

Die foto's worden genomen bij bepaalde gebeurtenissen of voor reportages. Zij worden verspreid, rekening houdend met het nieuws en de actualiteit.

Die foto's mogen dan ook niet door derden worden gebruikt zonder toestemming van de fotografen of de agentschappen die ze vertegenwoordigen en, uiteraard, van de geportretteerde zelf.

belga

© Belga

© Van Parys Media

© Photo News

Het recht op afbeelding is een persoonlijkheidsrecht waardoor elke publieke of privépersoon zich tegen de verspreiding van zijn afbeelding kan verzetten. Dat recht loopt gedurende het hele leven van die persoon en tot 20 jaar naar diens overlijden.

Wie zulke foto's zonder toestemming reproduceert of verspreidt, stelt zich bloot aan rechtsvorderingen waarop zware straffen staan.

Dit zijn enkele voorbeelden:

Cour d'appel de Bruxelles, Chambre Civiles, 9 novembre 1998

Tribunal de première instance Bruxelles, Civil, 10 octobre 1993

Publieke personen (politici, sportlui, zangers…) worden verondersteld ermee in te stemmen dat zij worden gefotografeerd en dat die afbeeldingen worden verspreid in het kader van hun publieke activiteiten. Daarbuiten zijn twee toestemmingen nodig: die van de fotograaf en die van de geportretteerde.

© Belga

© Mark Liddell - Icon - Isopix